Čokoládové lanýže vypadají velmi složitě, ale jejich příprava je poměrně jednoduchá. Důležité je použít co nejkvalitnější ingredience, které jim dodají chuť a také lehounkou konzistenci. Ve variantě pro děti můžete rum nahradit trestí nebo vanilkovým aromatem.
|
Čokoládové lanýže vypadají velmi složitě, ale jejich příprava je poměrně jednoduchá. Důležité je použít co nejkvalitnější ingredience, které jim dodají chuť a také lehounkou konzistenci. Ve variantě pro děti můžete rum nahradit trestí nebo vanilkovým aromatem.
|
![]() |
Porce
10 lanýžů
|
![]() |
Doba přípravy
30 minut
|
![]() |
Doba vaření
20 minut
|
Pokyny
- Smetanu přivedeme k varu, sundáme z ohně a přidáme kousky hořké čokolády.
- Rozmícháme do hladka, přidáme máslo a opět promícháme.
- Přidáme rum a promixujeme ponorným mixérem, aby se vytvořil hladký krém.
- Přikryjeme fólií a necháme ztuhnout 2-4 hodiny, ideálně při 15 – 18 °C (v lednici pouze 2 hodiny).
- Krém naplníme do cukrářského sáčku a stříkáme malé kuličky přibližně o průměru 3 cm.
- Kuličky poté necháme zatuhnout.
- Rozpustíme si čokoládu tak, aby nebyla horká, měla přibližně 35 °C (můžeme zkusit na ret, aby nás to nepálilo).
- Kuličky namáčíme do čokolády a obalujeme v kakau nebo v oříškách.
- Necháme zatuhnout a můžeme servírovat.